Komende zondag staat er een topper op het menu in zondagsklasse 2L. GOMOS (nummer 3 in de competitie) neemt het in eigen huis op tegen koploper Roden. Een derby dus, die voor veel Norgers geldt als ‘de wedstrijd van het jaar’. 

Derbygevoel, wat is dat eigenlijk? Dat is ‘gewoon’ komen trainen terwijl je een dag eerder de trotse vader van zoon Dennis bent geworden. Verdediger Martijn Bosman doet het en is ook zondag van de partij. Trainer Bas Veldman stond er best even van te kijken, zegt hij. “Maar Martijn vond het heel normaal. Je ziet dus wel dat het leeft in de groep.”

En het leeft ook zeker in Roden. Neem bijvoorbeeld de aimabele doelman Tarick Kalfsbeek. Vorig jaar nog een lelijke sta-in-de-weg tijdens de zonovergoten editie van GOMOS-Roden die in 0-1 eindigde en waardoor de Norgers direct degradeerden uit de eerste klasse. Zondag staat hij weer bij de Roners onder de lat en tegen Blik Op Voetbal zegt hij de wedstrijd ‘speciaal’ te vinden. “Twee van mijn neefjes zijn nauw betrokken bij GOMOS, dus die familiestrijd blijft altijd aanwezig”, liet hij optekenen. Die twee neefjes kennen wij natuurlijk (dat zijn Dion en Boyd) en aardig te vermelden is dat eerstgenoemde na maandenlange militaire oefening in Litouwen nu eindelijk weer een wedstrijdje van GOMOS 1 kan meepikken. En wat voor een!

Weerbare ploeg

U leest: de belangen zijn groot zondag. Trainer Veldman heeft er zin in, maar benadert de wedstrijd niet anders dan andere weken clashes. “We hebben ons goed kunnen voorbereiden op de wedstrijd en weten hoe Roden speelt”, zegt hij. “Ze spelen iets anders dan vorig jaar en hebben iedere linie weten te versterken. Er staat een uitgebalanceerd elftal dat een goede indruk maakt, met ook nog eens een spits in vorm. Roden staat niet voor niets eerste.

Daar tegenover zet GOMOS een fitte ploeg, die afgelopen zondag in Stadskanaal volgens Veldman ‘één van de beste wedstrijden van het seizoen’ speelde. “We wonnen daar terecht, met een hele mooie 1-2. We schoten ook nog eens twee ballen op de lat en lieten in alles zien daar te kunnen winnen. Dat gebeurt uiteindelijk, mede omdat we een weerbare ploeg hebben.”

Historie

Eén keer eerder woonde de Groningse oefenmeester Veldman een derby tussen GOMOS en Roden bij. “Dat was in het jaar dat Wim Bakering trainer was en Wim Strijland assistent. Het was toen in Roden, ik geloof dat GOMOS toen verloor. Ze werden later wel kampioen.”

Dat moet dan op 1 april 2018 zijn geweest. Roden won toen (geen grap) met 2-0 van de ploeg van toenmalig trainer Bakering. Hoog tijd dat Veldman de derby zelfs eens aan den lijve gaat ondervinden!

De laatste drie wedstrijden tussen GOMOS en Roden in Norg, leverde alleen in 2018 een echt doelpuntenfestijn op. Tussendoor werd de derby twee maal geannuleerd (corona) en speelde GOMOS een seizoenlang op een hoger niveau dan Roden (2018/2019).

GOMOS – Roden 29 mei 2023 0-1
GOMOS – Roden 17 oktober 2021 1-0
GOMOS – Roden 10 mei 2018 3-2

Selectie

De volgende zeventien spelers staan zondag op het formulier voor GOMOS: Melvin Koning, Mathijs Buist, Roy Slachter, Richard Meursing, Ramon Klok, Martijn Bosman, Gijs Baving, Ricardo Smit, Jordi van Esch, Jorden Wegdam, Wouter Speelman, Tim Assman, Ivo Drenth, Edwin Rozenveld, Wouter de Vries, Jannes Siegers, Robert Elsinga.