Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/2018 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers. Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes en in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen en meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau.

img_9395

Vanaf het seizoen 2017/2018 voetballen pupillen Onder 8 en Onder 9 (voormalig F- en E-pupillen) in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders, die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Het seizoen daarop (2018/2019) starten de teams Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. De Onder 10 gaat net als de Onder 8 en Onder 9 op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6 spelen. De Onder 11 en Onder 12 (voormalig D-pupillen) gaan van een heel veld naar een half veld. Niet meer 11-tegen-11, maar 8-tegen-8. Plezier staat voorop, de KNVB gaat bij de Onder 8 t/m Onder 10 geen standen meer bijhouden. Wel worden de uitslagen van de wedstrijden bijgehouden om de speelsterkte per team te bepalen en op basis daarvan eventueel teams te herindelen.

Wat dit voor GOMOS precies gaat betekenen is nog niet duidelijk, het jeugdbestuur gaat de komende tijd gebruiken om alles precies op de kaart te zetten. De (nieuwe) leiders worden op tijd op de hoogte gesteld van de nieuwe ontwikkelingen van het pupillenvoetbal. Het is in ieder geval duidelijk dat er een hoop gaat veranderen.

Klik hier voor het volledige persbericht van de KNVB.

 

161017-optimale-wedstrijdvormen