Zondag speelde GOMOS de altijd beladen en vermakelijke derby tegen Roden. Dat was voorlopig voor de laatste keer, aangezien Roden volgend seizoen overstapt naar zaterdagvoetbal. Roden, de huidige koploper van de tweede klasse I draait een imposant seizoen. Alleen Stadskanaal wist dit seizoen drie punten af te snoepen van de zwart-witten. Waar de kracht van Roden ligt? “In het aantal tegendoelpunten ontlopen we elkaar nauwelijks”, zegt GOMOS-hoofdtrainer Bas Veldman. “Roden maakt vooral veel meer doelpunten. Zij scoren makkelijk en hebben voorin goede spelers lopen.” Ondanks het voortreffelijke seizoen van Roden, putte Veldman vooraf de hoop uit het feit dat GOMOS dit seizoen nog niet van een top-4 ploeg verloor. “Die ploegen liggen ons goed. Ik denk dat een tegenstander als Roden ook een goede tegenstander voor ons is om tegen te spelen.” In de eerste editie van dit seizoen werden de punten gedeeld op Sportpark Schapendrift. Gezien het wedstrijdbeeld had er meer ingezeten voor de Norgers. Vorige week pakten beide ploegen de volle buit. GOMOS wist na drie wedstrijden weer eens te winnen, door Stadskanaal in eigen huis met 2-1 te verslaan. Roden bond SC Stadspark aan de zegekar: 1-6. Roden staat fier bovenaan en dient haar favorietenrol deze zondag waar te moeten maken. “

Vooraf werd er op sommige social mediakanalen al gewaarschuwd voor “code geel” aan de Norgerweg te Roden en geel werd het deze middag, rookbommen en vuurwerk brachten de juiste sfeer aan deze belangrijke en altijd beladen derby. Qua publiek was het wel eens drukker geweest, maar dit kwam waarschijnlijk door het slechte weer, tijdens de wedstrijd viel er dan ook regelmatig een buitje. Nu naar de wedstrijd, Roden kreeg in de opening via Robin van der Tuin een grote kans, het was Melvin Koning die de bal namens GOMOS over kon tikken. Robin van de Tuin claimde iets later ook een penalty, maar scheidsrechter Ten Horn deed het af als een schwalbe. Robert Elsinga kreeg daarna een paar kansen om de GOMOS op voorsprong te zetten toch kon de bal het net niet vinden. In de 20ste minuut kon ook Ivo Drenth GOMOS op voorsprong zetten, alleen de keeper van de Roden kon zijn inzet redden, evenals de rebound. Robert Elsinga kopte even later nog op de paal en in de rebound was het Melvin Koning die aan de andere kant weer een kans voorkwam, kortom beide ploegen leken aan elkaar gewaagd en de basis lag er voor een mooie voetbalmiddag. Beide ploegen gingen wel met 0-0 op het scorebord de rust in, maar het publiek had een vermakelijke eerste helft gezien met kansen over en weer. Dus wie weet wat de tweede helft zou bieden.

Tweede helft:

Het spel speelde zich in het begin van de tweede helft voornamelijk af op het middenveld, er werden ook weinig echte grote kansen gecreëerd, er vielen wel twee gele kaarten voor Roden spelers. En iets later werd Robert Elsinga door Jordi van Esch weggestuurd, hij kwam tot in de zestien en daar kwam hij oog in oog met de keeper van Roden, deze dook op de bal en bracht daarmee Robert ten val, penalty voor GOMOS! In de 69ste minuut verzilverde Wouter de Vries hem en bracht GOMOS op voorsprong, 0-1! Wouter kon zich even later onsterfelijk maken, alleen werd zijn schot gekeerd door de keeper van Roden. Langzamerhand begon Roden aan hun slotoffensief, GOMOS bouwde aan extra defensieve stevigheid door Roy Slachter in te brengen, Robert Elsinga verliet het veld en Wouter Speelman nam de plaats in van Ivo Drent. Wouter de Vries stuurde naamgenoot Wouter Speelman even later op weg, helaas kwam Speelman net tekort om tot een schot te komen. Richard Meursing voorkwam even later nog dat Roden de gelijkmaker binnenschoot, hij haalde de bal van de lijn. En dan gaan we langzaamaan richting het einde van de wedstrijd, GOMOS leek veilig, maar een 1-1 hangt natuurlijk altijd nog in de lucht. Wouter Speelman maakte aan die angst in de 90ste minuut dan ook maar gelijk een einde, iets buiten de zestien kapt hij een verdediger uit en met een afstandsschot brengt hij GOMOS op de 0-2! Even later floot scheidsrechter ten Horn af, GOMOS wint de derby en pakt hele belangrijke punten voor behoud en laat Roden met een bittere nasmaak achter aan de Norgerweg. Het was vanmiddag inderdaad ‘code geel”. Het zou met zanger Richard na afloop nog lang gezellig blijven in de kantine van VV Roden. Voorlopig zullen geel/zwart en zwart/wit elkaar daar niet meer treffen, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Bas Veldman na afloop: een groot gevecht, we hebben een goed wedstrijdplan gehad, ondanks dat Roden daar in de eerste helft wel wat kansen uit kreeg, wat we dus niet overal goed deden. Daarnaast heeft het veld ons ook vast wat geholpen, in de strijdlust en met de wissel van Tim Assman konden we iets anders spelen en daardoor kwam Robert Elsinga in de ruimte en tja dan volgt de penalty. Maar ook met Wouter Speelman in de omschakeling konden we nog gevaarlijker worden. Ook heeft Melvin Koning ons de eerste helft een paar keer goed op de been gehouden, maar ook als team hebben we het goed gedaan vandaag. De wissels kwamen goed in en daardoor winnen we hier vandaag. Misschien verdiend, misschien niet qua spelbeeld zegt Bas maar ja wel drie punten. De bal wilde er bij Roden vandaag gewoon niet in. Voor ons is deze winst heel belangrijk en winnen van Roden des te meer.