Drent: ‘Dit is een tussenjaar, we moeten elke week puzzelen’
 
Aanstaande zondag opent GOMOS de competitie thuis tegen Dalfsen. Voor trainer Martin Drent betekent het zijn vierde jaar als trainer in de eerste klasse F. Na een goed verlopen voorbereiding kijkt de inwoner van Emmen reikhalzend uit naar de start van de competitie. 
“Dominant in balbezit, snel in de omschakeling. Zelf kansen proberen te creëren, terwijl we achterin de boel op slot houden.” In twee zinnen zet Martin Drent (52) uiteen hoe hij GOMOS dit jaar wil zien voetballen. “En dat kunnen wij. Dat hebben we vorig jaar seizoen laten zien. We hebben vrijwel dezelfde ploeg, dus waarom niet?”
De van oorsprong Groningse oefenmeester is begonnen aan zijn vierde seizoen bij de Norger club. Drent is optimistisch en heeft daar tot dusver alle reden toe. Vorig jaar werd hij derde in de eerste klasse, toch het zevende niveau van Nederland. “We hebben een jong team met potentieel. En een team met variatie. Als de rechtsvoor een wedstrijd niet presteert, kan de rechtsback bijspringen. Dat geeft hoop.”
Kopzorgen zijn er ook. De selectie mag dan vrijwel hetzelfde zijn gebleven, veel breedte is er niet. “We hebben de posities niet bepaald dubbel bezet”, grinnikt Drent. “Vanuit de JO19, de vroegere A1 zeg maar, hebben we alleen Wouter de Vries erbij gekregen. Dat houdt natuurlijk niet over.”
Dunne bezetting 
GOMOS heeft dit seizoen voor het eerst een Onder-23 team. Veel jong talent kiest ervoor om eerst nog een jaar met leeftijdsgenoten te spelen, alvorens de stap naar de senioren te maken. “Dat gaat dit jaar ten koste van het eerste en tweede”, concludeert Drent. Toch is hij mild in zijn oordeel over het Onder-23 team. “Ik train die jongens en ik denk dat dit voor hen wel even goed is. Ze hebben dit misschien nodig om de stap naar de senioren te maken. Ik weet dat ik zelf als speler de overstap van de junioren naar ‘het echte werk’ ook spannend vond. Die stap is groot hoor, daar verkijk je je nog op. Het valt vaak reuze tegen.”
Drent betitelt dit seizoen als ‘tussenjaar’. “We moeten iedere week puzzelen. Dat maakt het niet makkelijker, nee. Als je straks tegen blessures aanloopt… Maar goed. We worden in ieder geval goed geholpen door de hele club. Van het derde, de Onder-23 en het Zaterdagteam wordt de selectie wekelijks aangevuld. Zo hopen we het dit jaar te redden.”
Exit Elsinga
Met het vertrek vorig jaar van routinier Ronald Sloots en het plotselinge vertrek een half jaar geleden van Robert Elsinga, werd het er niet eenvoudiger op voor Drent. Het vertrek van Elsinga was onverwacht en kwam in een periode dat het eerste van GOMOS maar wat aanmodderde in de competitie. “Dat deed wat met de sfeer”, zegt Drent. “Daarover is een gesprek gevoerd, waarna we de weg weer naar boven vonden. Maar Robert haakte wel af. Dat vond ik jammer, hij was een belangrijke speler voor ons. Ik heb hem zeker proberen te behouden, geloof me. Want ik vind hem naast een goede speler, ook gewoon een heel leuk mens. Het was mooi om te zien dat hij bij onze wedstrijden nog wel kwam kijken.”
Na het vertrek van Elsinga, die dit jaar weer voor VV Veenhuizen zal spelen, zag Drent hoe zijn taak voorin goed werd overgenomen. “Met Tim Assman en Jannes Siegers hebben we twee talentvolle spitsen. Zij ontwikkelen zich uitstekend en waren vooral in de laatste fase van het seizoen heel belangrijk voor ons. De laatste negen wedstrijden in de competitie hebben we niet meer verloren. Dat zegt wel iets.”
Doelstelling
GOMOS eindige dus keurig derde en mocht nog proeven van het ‘toetje’. Nacompetitie dus. Uiteindelijk was SC Bemmel te sterk in Norg, maar dat deed aan de prestatie van de geel-zwarten niets af. “De nummer 1 en 2 van vorig jaar zitten niet meer bij ons in, maar dat wil niet zeggen dat we voor het kampioenschap zullen spelen”, zegt Drent. “We treffen veel nieuwe teams en ik denk niet dat de ploegen elkaar veel zullen ontlopen. Ik denk dat TVC uit Tubbergen favoriet is voor de titel en dat het er voor de rest om zal spannen. Vorig jaar was de doelstelling top 5. Dat is nu denk ik ook realistisch. Er vanuit gaande dat we niet al te veel blessures oplopen. We hebben nu een fitte selectie, maar de vraag is of hij ook breed genoeg is.”

Of hij er na een vierde seizoen ook een lustrumjaar achteraan plakt, is nog onbekend. “Meestal wordt dat in november of december duidelijker”, zegt Drent. “Ik heb het hier in ieder geval fantastisch naar mijn zin.”